Referat fra Gastrocnemius’ vintertur 2007,

9 – 11 mars.

 

 

 

 

Årets vintertur var planlagt til Bergsjø området i Ål, nærmere bestemt toppen av Reineskarvet på 1791 moh.

 

Siden dette var kvalifisert som en ”middels krevende topptur” og tidlig på året, så ble valget på innkvartering noe mer ”lukuspreget” enn for eksempel lavo, DNT hytte og lignende. For å komme nærmest mulig utgangspunktet for å kunne gå turen på én dag ble det valgt å booke inn på Bergsjøstølen Fjellstue med bilvei helt frem fredag kveld.

 

Bergsjøstølen (http://www.bergsjostolen.no) ligger på 1100 moh og særdeles idyllisk til med glimrende utgangspunkt for både topptur på skarvet og andre turer i området mellom Reineskarvet og Hallingskarvet.

 

Igjen ikke mange medlemmer som ble med, men Kjell S., Terje og Kjell Ø., var målbevisste og ønsket virkelig en tur på høyfjellet. Må legge til her at det er flere av medlemmene som er glad i slike turer og ville sikkert vært med hadde det ikke vært for sykdom.

 

Vi ankom Bergsjøstølen til middag fredag kveld og ble særdeles overrasket over den lokale menyen med bl.a. australsk dypvannsfisk – noe vi ikke hadde ventet oss høyt til fjells i mars!

 

Middag ++ og utvidete diskusjoner om smøretips etc., førte til en relativt tidlig kveld hvor vi var opplagte til en lang og fin tur på lørdag. Selve turen var beregnet til ca. 1,5 mil hver vei med 700 høydemetere. Altså ingen voldsom stigning med unntak av den største stigningen på ca. 450 meter fra Reine hytta og opp på begynnelsen av skarvet på ca. 3 km.

 

Skuffelsen ble stor lørdag morgen da vi våknet til meget dårlig sikt, noe snødrev og vind som var av såpass karakter at vi måtte skrinlegge planene om å gå helt opp til toppen hvilket ville være uforsvarlig. Vi hadde som ”backup” å gå ”Bergsjørennet” på 3,4 mil, men det ble avlyst pga. været.

 

Men, vi skulle på ski uansett og valgte etter lokale anbefalinger ”Bergsjøløypa”, en stikket rundløype på ca. 1 mil uten særlig stigninger. Start etter frokost, niste- og skismøring la vi ut med ca. 7 – 8 sekundmeter og delvis dårlig sikt. Underveis blåste det opp noe og ca. halvveis og utover ble det vel friske 12 – 14 sekundmeter i tillegg til sludd. Med motvind og stadig mer leting etter løypestikkene gikk det ikke fort, og vi var relativt fornøyde når Bergsjøstølen dukket opp i snødrevet etter altfor lang tid – ca. 2,5 time - i forhold til gått lengde. Godt da med en dusj og en øl og litt slapp av i køya. Rolig kveld med oppladning og håp om å nå Reineskarvet på søndag.

 

Våknet opp til langt bedre vær på søndag med dessverre såpass skiftende skydekke, vind og faktisk noe regn at vi dessverre måtte skrinlegge planlagt tur også av samme sikkerhetsmessig grunn som på lørdag. Bedre sikt, men totalt tett skydekke over 1500 moh. Vi valgte i stedet å gå opp til Reine hytta som ligger på 1200 moh helt ved foten av skarvet. Vi valgte også denne dagen en rundløype, men da det viste seg at det ikke var stikket opp løype fra Reinehytta og rundt der vi hadde tenkt å gå, så valgte vi å gå samme tur tilbake så det ble totalt ca. 1,3 mil.

 

Resultatet av turen ble dessverre ikke som forventet, men vi fikk allikevel en tur på høyfjellet og et par skiturer selv om været ikke var topp. Begge løypene vi gikk går i et utrolig flott høyfjellsterreng, men er selvsagt prisgitt litt bra vær for å få bra nok utbytte av dem. Ettertanke her som styret v/undertegnede kan ta til etterretning er at det kan være vanskelig med topptur så tidlig på året. På den annen side hadde det vært mange på skarvet i vinterferien et par uker tidligere.

 

 

Kjell Ø.