Referat vårturen 1995

  

Som beskrevet i forrige brev fra styret skulle årets vårtur gå til Hardangervidda med Hardangerjøkulen som vårens høydepunkt.

Denne begivenheten skulle finne sted 21 - 23 april, og etter en telefonrunde ble det først på fredag klart hvor mange som ble med på denne turen. Med et oppmøte på 33,33 % fra Kolbotn reiste Trond, Terje H. og styrets utskremte medarbeider fra Kolbotn, nærmere bestemt fra Ødegården kl. 1445. Tarjei skulle vi møte på Haugastøl før kl. 1900 da toget gikk 1904.

Etter å ha blitt stående i kø ut fra Oslo, fant vi fort ut at vi egentlig hadde dårlig tid. Men takket være at Terje skulle teste sin nye 150 HK Omega, passerte vi raskt Bergenstoget ved Gol. Det bør kanskje nevnes at vi ved nøyere utregning fant ut at gjennomsnittshastigheten fra Hønefoss til Haugastøl måtte ligge rundt 100 km., noe som denne bilen med letthet klarte. Det bør også nevnes at vi på forhånd var blitt enige om å dele en eventuell bot i 3 deler. Det eneste stedet hvor vi var meget påpasselige med fartsgrensen var igjennom Flå. Dette skyldtes et lite tips fra vår man i etaten.

Vel framme på Haugastøl møtte vi Tarjei som allerede hadde rukket en tur tilbake til Ustaoset, for innkjøp av viktig proviant som røyk og sjokolade.

Toget var tilnærmet i rute, og vi var framme på Finse som planlagt. Avstanden fra stasjonen til Finsehytta var akseptable 300 meter. For de som ikke har vært på Finsehytta, kan vi opplyse at dette var for luksuriøst for vår del. Men for de som vil ta med familien og kun gå dagsturer, så var det helt ok!

Etter å ha "booket" inn på vårt 4 manns rom (enkeltrom var ikke å oppdrive) begynte studiene av den planlagte turen.

Ble turen for lang?
Var 40 km. i lengste laget på en dag?
Hadde styret overvurdert sine egne og de andres krefter/ferdigeheter?

Det var enighet om å endre litt på turen.

Da det ikke var ventet spesielt godt vær og ingen av oss følte for en overnatting til på Finsehytta, ble vi enige om å gå rett til Krækkja. Dette er en tur på 25 km. noe som vi mente var langt nok på lørdag. Vi benyttet resten av kvelden til å slukke tørsten i "baren" med en kald øl.

Været viste seg ikke fra sin beste side lørdag morgen, det var lavt skydekke og tåke som lå pent over Hardangerjøkulen. Dette bekreftet at vi hadde valgt riktig kvelden i forveien (trodde vi).

Etter å ha fortært en bedre frokost, som for noen inneholdt rundstykker, egg, masse pålegg, kaffe, te, og kun grøt for andre! ... la vi i vei mot Krækkja kl. 1000.

En times tid senere forsvant skyene og været ble glimrende. Vi fant fort ut at med det været og den farten vi hadde, så kunne vi fulgt den opprinnelige turen til Jøkulen. Deretter kunne vi fulgt en brerygg mot sørøst, hvor vi så ville kommet ut på den opprinnelige løypa til Krækkja.

Det ble da også luftet om hvorvidt vi skulle prøve på Jøkulen fra sørøst. Men etter litt diskusjon ble det enighet om at det gjør vi til neste år. (Tips til nytt styre) I det flotte været unnet vi oss en times rast før det bar videre mot Krækkja.

Vel fremme på Krækkja ca. kl. 1500 ble det god tid til dusj og en tur på ringen. Vi rakk også flere slag Amerikaner (Terje vant suverent) før klokka kimet til middag. Her fikk vi servert en 3 retters middag med kaffe og kaker. Etter middag ble det konversert med andre gjester på hytta, samt et lettere inntak av øl og vin før vi køyet kl. 2300.

Søndag morgen inntok vi frokosten og testet smøring av ski før vi la i vei mot Haugastøl. Føret var ikke av det beste og det ble en del omsmøring underveis i tåkehavet. Ca. kl. 1300 var årets siste skitur et faktum og vi vendte nesen hjemover.

Konklusjonen på denne turen var at det var ganske behagelig og overnatte i DNT sine hytter, og jeg fikk ikke følelsen av at de andre savnet teltet på denne turen.

 

 

Bjørn AAslie

[Tilbake til Hovedside]