Referat fra vårturen - 94

 

Vårturen -94 var planlagt å gå på Hardangervidda 29.April - 1. Mai, med Hardangerjøkulen som et høydepunkt. Dette er en tur som krever sitt av været, og med det værvarselet som var torsdag 28.April ble det bestemt av styret at denne turen skulle byttes ut med en alternativ tur.

Som følge av dette, ble avreisen utsatt til 30.april. Det eneste som var slått fast, var at vi skulle til Vassfaret, for der skulle det være skiføre. Tarjei ble plukket opp på Valdresporten. Her ble det konstatert en total uteblivelse av snø, så det endelige turområde ble korrigert til fjellet mellom Hedalen og Vassfaret.

Vi parkerte bilen til Kjell ved Sørbekksetra i Hedalen, og spente på oss skiene og sekkene. Snø var det nok av, men den var sørgelig råtten. Man tråkket gjennom uansett hvor lett man var. Da vi endelig kom oss på fjellet, fikk vi merke hvor ufyselig det kan være om vinteren når det ikke er trær som tar av for vinden. Etter ca. en times marsj tok vi en velfortjent pause på et sted vi trodde lå i ly. Vi hadde da gått ca. 3 km. Her ble vårt endelige reisemål bestemt; over fjellet og ned i skogen på Vassfar siden, rett ovenfor Amunsheim og Vassfarplassen.

Da vi endelig kom i ly i skogen, tok det ikke lang tid før vi fant en velegnet teltplass. Arbeidet med teltplass gikk greit, og etter ca. en time hadde Bjørn og Bernt gravd et fint hull midt i en myr, hvor vi hadde tenkt å ha bålet. Etter noen sekunders vurdering fant de ut at det var vanskelig å få noe til å brenne i blautmyra. De viste ansvar, og etter litt tid brant bålet lystig på et tørt sted, og sokketørkingen kunne begynne.

Søndagen rant med et strålende vær. Sol fra skyfri himmel, og frokosten ble gjort unna så fort man kan forvente av klubben. Siden kuldegradene om natten hadde beriket naturen med skareføre, la vi hjemveien litt vest og nord for der vi hadde gått dagen før. Det var påskevær, og vel så det, så rastene ble lange og behagelige. Vi var endelig nede ved bilen igjen ca. 16:30 og hadde glemt styggværet dagen før.

Konklusjonen på turen ble at været på søndagen hadde reddet den meteorologiske siden. Været på lørdagen tatt i betraktning, var lengden på turen på den behagelige siden. Terrenget som sådan var velegnet til skigåing, men litt lite fjellarial for overnattingsturer.

 

Trond Nybø

[Tilbake til Hovedside]