Referat vårtur 2013

 

Turen skulle gjennomføres fra lørdag 25. mai til søndag 26. mai.

 

Men… grunnet en fraværende turansvarlig (som prioriterte et deilig spaopphold i Stockholm)… samt svært usikker vær for helgen, valgte reserve turarrangør, sent, men dog i god nok tid for de som var påmeldte (Lars og Kjell S.) å gjøre om vårturen fra en overnattingstur i Romeriksåsen, til en dagstur i Østmarka. Nærmere bestemt ble turen koblet sammen med høstturen, og turarrangøren valgte å ta deler av flykningsruta fra Enebakk/Øyeren til Børtevannene. Da mange tidligere har gått fra Skullerud til Vangen/Børtevannene ble vi enige om at del 1 av flykningsrute ville være gjennomført med denne turen. Tanken er da å gjøre om høstturen til en overnattingstur og muligens klare del 2 og 3 av flykningsruta.

 

Lørdag 25. mai.

Lars og Bjørn møte punktlig hos Kjell S. kl. 10.00, og etter kort stopp for enkelt innkjøp gikk turen til Enebakk. Med kun en liten feilkjøring parkerte vi bilen foran bommen ved Vestre Veng.

Været var mot forventet helt topp og solen skinte fra en skyfri himmel.

Turen startet i lett terreng, men Østmarka er jo som kjent ikke flat, så det ble mye opp og ned i ett eller flott skogsterreng med gode stier. Første stopp ble «Kølabonn» (Kolbotn på kartet) hvor det var en liten gård med et lite gammelt hus. Her så vi for oss at flere flyktninger hadde overnattet før de gikk videre mot Sverige, men kvalitetssikring av denne informasjonen ble litt vanskelig.

Etter en runde rundt huset gikk turen videre med forsering av bekker, myrer og store hogstfelt (hvor grunneier hadde hogd ned alle trær som var merket med både blått og rødt), og som ikke så veldig pent ut. Men vi fant fram til stien igjen og fortsatte mot Børtervannene. Etter to timer ble det en ny pause på en gammel grunnmur, hvor selve koia i tre var fjernet. Etter et raskt påfyll gikk turen videre, men når vi nærmet oss målet, var stien borte grunnet store mengder vann i marka. Vi måtte gå en runde inn i urskogen og forsere et særdeles ulendt terreng, men dette gjorde bare turen variert. Etter tre ca timer var vi fremme ved målet for denne turen og satte oss ned ved nordenden av Børtervannene i et strålende vær.

Lars fant fort en utmerket sitteplass i vannkanten og Kjell og Bjørn begynte å vaske sluker mens kaffen kokte. Etter kun noen få kast kunne Bjørn dra opp en rugg av en ørret (se bilde) til stor overraskelse for Lars som fikk fisken omtrent i fanget. Etter å ha fortært både mat og drikke samt vasket litt mer sluker, var det på tide å følge flykningeruta riktig vei. Turen hjem gikk relativt fortere, og etter to og en halv time var vi vel tilbake ved bilen og konstaterte at del en av flykningeruta var utført. Turen hjem gikk innom en Kiwi for inntak av usunne drikker mm. og deretter bar det hjem til Greverud, Ski og Drøbak.

Tross endring av den originale turen, var alle fornøyd med en 10-timers tur i god vær.

 

For styret  i Gastrocnemius

 

Bjørn