Referat vårtur 2011

Tid: Lørdag 28. til søndag 29. mai 2011

Sted: Ytre Hvaler Nasjonalpark

Deltagere: Kjell S, Bjørn, Lars og Kjell Ø. som tur ansvarlig.

 

Årets vårtur ble ”utforsking” av Ytre Hvaler Nasjonalpark. Siden papsen til Kjell Ø., har hytte på Vesterøy på Hvaler var det naturlig å bruke den som base.

Avgang fra Kolbotn lørdag kl. 10.00 med Kjell S., Lars og Kjell Ø. Bjørn hadde en båt å ta opp så han fikk ikke kommet ned før på ettermiddagen lørdag.

På veien ned ble det innkjøpt mat & drikke før installering på hytta før vi kjørte ut til Skjærhalden på Kirkøy som var startpunktet for turen. Ytre Hvaler Nasjonalpark er så langt den nyeste nasjonalparken i Norge (fra juni 2009) og den første som har så godt som alt areal under sjøen, dvs. hele 340 av totalt 354 kvadratkilometer. Formålet med nasjonalparken er” å bevare et egenartet, stort og relativt urørt naturområde ved kysten i sørøst-Norge, bevare et undersjøisk landskap med variert bunntopografi, og bevare økosystemer på land og i sjø med naturlig forekommende arter og bestander, kystlandskap med sjøoverflate og havbunn med korallrev, hard- og bløtbunn”.

Siden Kjell Ø ikke hadde somlet seg til å sette ut båten fikk vi i stedet utforske deler av parken som fantes over land. Naturlig var da å starte med Nasjonalparksenteret som ligger på Skjærhalden som viser en god del informasjon om parken.

En del av arbeidet med nasjonalparken var også å opprette egne stier (også tuftet på gamle) som utelukkende går i selve Nasjonalparken. Disse ”kyststiene” ligger på alle de sørvendte, større øyene på Hvaler og vi startet derfor lørdagens kyststitraving fra Skjærhalden rett fra båtmoloen i vest. Stien var veldig godt merket og førte oss først opp i høyden på ”Kollen” og sørover med god utsikt hvor vi gikk ned til sørenden til Homlungen fyr, der tok vi av vestover og gikk til Storesand som er Hvalers største (og fineste?) strand hvor de til tross for regn hadde øl servering! Vi droppet ølen og gikk videre på stien mot neste strand Ørekroken, men siden det ble noe vått dro vi av mot nord og til Hvaler Kirke. Denne er en av Norges eldste kirker fra 1100 – 1200 tallet. Siden det nettopp hadde vært bryllup der var vi heldige og fikk sett oss om i kirken – bonus! Derfra bar det til bilen og hjem til hytta.

Bjørn kom betimelig i ca. middagstid og vi la i oss god mat og godt drikke hvor vi etter hvert fant ut at vi måtte dra på ”Øykroa”- den lokale nærpuben for å se på fotball kamp. Det bar preg av festlige innslag underveis.

Søndag valgte vi å pakke ut av hytta hvor vi deretter dro sydvest på Vesterøy til en kyststi som gikk rundt Vardefjell fra Guttormsvauen til Kuvauen. Begge er flotte strender hvor i tillegg Kuvauen har en del gamle, idylliske fiskenaust som er fredet. Hele turen går høyt i landskapet med nydelig utsikt sør og vestover i ytre Oslofjord. Ser fint over til Tjøme, Færder osv. Nydelig vær den dagen til tross for sterk vind – Kjell Ø var veldig glad for at vi ikke var ute i båt!

 

Oppsummering: Ikke de lengste turene i klubbens historie, men veldig annerledes og med litt input om undersjøisk nasjonalpark samt flotte turer på to av mange kyststier på Hvaler.