Referat Vårtur 2000

 

Innledning

 

Vårturen gikk av stabelen i Vansjø den 27 – 28 mai 2000. I år ble vårturen kombinert med Sommermøte. Turen var lagt opp som en kanotur med på forhånd avtalt leirplass med ferdig oppsatt lavvu. Det siste skulle vise seg å være en nødvendighet, sett i forhold til det værgudene presterte å fremskaffe av regn og vind. 

 

 

Lørdag 27 mai 2000:

 

Samtlige deltakere møtte frem ved Karlshus i Råde til avtalt tid, kl. 11.00. Heretter gikk ferden til Halvorsrød gård, som sto for utleie av kano og leirplass. Her fikk vi utlevert nødvendig utstyr. Utsetting  av kanoene fant sted i nærheten av broen over til Oksenøya. Kanoene ble fylt opp med personlig og felles utstyr og vi var klar til ta fatt på en opplevelsesrik tur på Vansjø.

 

Det hadde i mellomtiden begynt å regne. Værutsiktene for lørdag og søndag var ikke spesielt oppmuntrende, det var meldt regn og tiltagende vind utover kvelden. Med bakrunn av dette besluttet gruppen å padle direkte til leirplass for å lette kanoene for utstyr. Vi satte av gårde kl. 11:40 og ankom leirplass kl. 12:45. 

 

Leirplassen var forholdsvis godt etablert og lød navnet ”Vansjø villmarksleir”. I tillegg til den på forhånd avtalte lavvuen, var det også brygge, sittegrupper, grill og bålplass på stedet. Det var også tilrettelagt med en presenning, slik at det var mulig å kunne etablere et tak over sittegruppen, noe som umiddelbart ble gjort. Etter dette inntok gruppen en bedre lunch under presenningen, med regnet trommende over oss.
Det var deretter stemning for å gjennomføre Sommermøte i påvente av at regnet skulle gi seg, slik at vi igjen kunne ta oss ut på Vansjø.
Sommermøte ble gjennomført. Det vises her til separat møtereferat for Sommermøte.

 

Ettersom det fortsatt regnet, tok gruppen fatt på en merket natursti som var på stedet, som erstatting til padlingen.  Her kunne det leses om gran og hare, samt forskjellige sykdommer på trær.
Etter dette var det på tide å forberede middagen som besto av grillmat med diverse tilbehør. Det ble også tent opp et bål i en kort periode uten regn og med snev av litt kveldsol. Dette ga dermed Terje H. muligheten til å få testet ut den nyervervede øksen til hogging ved. 

 

Gruppen falt til ro rundt midnatt. Vi håpet alle å våkne opp søndag morgen til fint vær med muligheter til endelig å kunne utforske Vansjø med kano.

 

Søndag 28 mai 2000:

 

Utover natten ga det seg med å regne. I stedet gikk det over til kraftig vindvær med liten storm i kastene, noe vi selvfølgelig merket. Terje H og undertegnede måtte ut på natten å redde den ene kanoen som lå på bryggen å husket, samt plasttaket eller det som var igjen av dette. Bjørn måtte også opp om natten for å bardunere lavvuen  på nytt etter av å ha våknet ute i friluft med lavvu duken blafrende over seg.

 

Det ble endelig morgen og deltakerne begynte å våkne etter en urolig natt. Det viste seg imidlertid at vi hadde fått besøk denne morgenen. Eieren av kanoer og leirplass hadde kommet for å ”redde” oss. Han mente det var helt uforsvarlig med hensyn til vind og bølgehøyde å forsøke å legge ut på Vansjø. I og med at leirplassen lå på en halvøy hadde han kjørt til nærmeste kjørbar vei til leieren og gått resten til fots for å komme oss til unnsetning. Han var velkommen.

 

Deltakerne ryddet sammen personlig utstyr før vi tok fatt på turen tilbake til fots. Etter en halv times vandring kom vi frem til veien. Herfra fikk vi skyss i bil til utgangspunktet hvor bilene våre var parkert.

 

På dette stedet fant vi en egnet rasteplass, hvor frokosten kunne inntas. Etter et lengre måltid, med bl.a. speilegg og nytrakket kaffe, splittes gruppen seg for å reise hvert til sitt og vårturen med kano på Vansjø var definitivt over.

 

 

Lars Hollænder