Referat sommertur 2015

 

Sommerturen 2015 var planlagt som topptur i Jotunheimen 21.-23 aug. med Gjendebu base. Bernt var ansvarlig for turen og Slettmarkhøe samt 3 sekundærtopper var turens mål.

På forhånd måtte vi reservere / betale for rommene på Gjendebu via nettet samt reserverer plass på kveldsbåten mellom Gjendesheim og Gjendebu. Kjell Ø. tok et kollektivt ansvar og sørget for båt reserveringen.

Deltagere på turen var Terje H, Bjørn, Kjell Ø og Bernt fra klubben samt 2 gjester: Lars Erik Wærstad som var gjest for 3 gang samt ett tidligere medlem Trond Nybø. En 3 påmeldt gjest Øivind Gustafsson måtte dessverre melde avbud da hans datter hadde termin samme helg.

1.)    Før toppturen

Bil1 dro oppover fra Oslo rundt klokken 12 med Bjørn, Kjell Ø og Lars, og Bil2 litt før klokken 14:00 med Trond, Terje og Bernt.  Klubben ble hjertelig gjenforent ved båtplassen på Gjendesheim rundt klokken 18:00.  Båttturen inn til Gjendebu tok ca 40 min. og var like majestetisk som alltid når man gjenopplever Jotunheimen etter langt fravær.

Vel på plass og godt innlosjert på Gjendebu i 2 reserverte rom bestilte 3 fast føde i form av middag mens de resterende konsentrerte seg mer om det flytende. Etter ett hyggelig sosialt samkvem i Gjendestuen bar det til køys..

2.)    Toppturen

Neste morgen møttes vi til frokost der mat ble fortært, nistepakke pakket og termosen fyldt med kaffe. Ett labert forsøk på å stjele en annens gjest termos ble forklart med gammelmannssyn, og klokken 08:45 stod 5 forventningsfulle deltakere og ventet på Terje. Været var rett og slett bare fantastisk..

Vel av gårde fulgte vi hovedstien retning Eidsbugarden. Fra stien kunne vi relativt raskt se en av sekundærtoppene Nordre Slettmarkshøe 2071moh. Den fortonet seg som en flott alpin topp i det fjerne fra vårt ståsted. Etter å ha passert bro nr 2 og møtt på høyde 1348 som var utgangspunktet for selve toppturen, ble ett direkte stønt mot toppen avverget av  flertallet, og en alternativ angrepsvinkel på topp 1348 fra sør ble gjennomført.

Merk.. Turansvarlig var like blid.

Dagen/turens tema staver&knær ble lystig debatert/utprøvd oppover mot dagens første topp. Været var fortsatt supert, utsikten ubetalelig, terrenget gjestmildt og tempo tilpasset aldersgruppen.  Det var fortsatt mye snø i fjellet.  Vi gikk der vi følte det var naturlig uten oppslag mot kartverk eller annen stimuli. 

Ca 12:30  var dagens første topp Nordre Slettmarkshøe 2071moh besteget. Turen var pr. definisjon en suksess og første objekt/dokumentasjon ble lagt ut på Facebook av Terje H straks mobildekningen var på plass. Vi var definitivt på riktig sted til riktig tid.

Sekundærtopp nr2  Nestnordre Slettmarkshø 2086moh ble erobret av klubben en time senere ca 13:30..  Når vi først var på platået vil jeg gå så langt som å påstå at topp2 var lite fysisk krevende. Derimot ønsket flere av medlemmene og vise sitt psykiske mot i nærheten de stupbratte stup.  Dette er vel dokumentert på Facebook. Spesielt Trond og Bjørn kom seg godt ut av dette.

Oppturen videre mot dagens hovedmål Slettmarkshø 2190 ble egentlig en nedtur. Toppen var flat som en pannekake, full av snø og omringet av tykk tåke.  Mens klubbens medlemmer satt å ventet gikk Bernt inn i tåkeheimen for å søke topppunktet. Det er dog kun beskjedenhet som forhindrer referenten i å skrive at jeg var egentlig den eneste som nådde dagens mål (klokken 14:00).. Det ville selvfølgelig bare bli oppfattet som blærete.

Den siste planlagte sekundærtopp ble avlyst grunnet tåken..

Nedturen ble derimot for mange en opptur. De store snømengder virket nå til vår fordel og vi kunne bare skli nedover fjellsiden. Utrolig deilig for knær og sjel.  Der snøen sluttet tok vi en lengre pause. En lite hyggelig beskjed om ett dødsfall rev oss tilbake til virkeligheten. Livet er uforutsigbart.  Tilbaketuren til Gjendebu ble verdig i idylliske omgivelser.. Vi var tilbake på Gjendebu rundt klokken 17:00 etter en 8 timers tur.

Etter dusj og en sen middag ble kvelden avsluttet med nok et hyggelig sosialt selskap.

Turen ble generelt en god opplevelse for alle med unntak av den triste meldingen. Muligens en av de bedre. Sol, lite vind, Jotunheimen og hyggelige turkompiser er en super match. Tror også det føltes godt med en Gjendebu variasjon etter flere år med Leirvassbu som base..

For styret 2015

Bernt