Rallarvegen august 2006

 

 

Referat fra Sommerturen 2006

 

Fredag 25. august dro 2/3 av styret på årets sommertur.  Av forskjellige grunner var det stort frafall på årets tur, men turen ble stort sett gjennomført etter planen.

 

Vi ankom Fagerheim fjellstugu ved Haugastøl ca kl 23.30 fredag kved.  Det ble dermed liten tid til kveldskosen.  Så snart vi hadde kommet inn på vårt tildelte rom, ble strøm- aggregatet på stedet slått av og mørket senket seg.

 

Lørdag morgen hadde vi relativt god tid til frokost og en rekke kaffekopper i morgensolen.  Toget gikk fra Haugastøl ca. 10.45, og det var godt Kjell hadde bestilt plasser på forhånd da det var mange som skulle sykle Rallarvegen denne helgen. 

 

Vi kom oss av toget på Finse og begynte å rulle mot Flåm.  Rallarvegen fra Finse til Flåm er takknemmelig å sykle.  Det starter med enkelte rolig motbakker men for det meste utforkjøringer.  Kvaliteten på veien varierer litt men er for det meste fast og fin grusveg.  Det var tydelig at Kjell har ligget i hardtrening før denne turen, så tempoet gjorde at vi hadde litt problemer med å få med oss alle detaljene i naturen vi syklet gjennom. Når resten av følget endelig fikk overtalt han om at det var på tide med pauser kunne vi nyte utsikten og forevige deler av turen.

 

Ved Myrdal endret terrenget karakter.  Det er her man forflytter seg fra fjellet og ned i dalen i løpet av få meter.  Dette medførte naturlig nok at veien ble bratt og kronglete.  Enkelte foretrakk å trille syklene ned disse bakkene, men ikke de brave herrer fra Gastrocnemius.  Dette medførte at Trond pungterte to ganger i løpet av 50 meter!! Litt irriterende, men kjærkommende pauser.  Det er på en måte legitimt å sitte i ro når man lapper dekk, og gode turkammerater stopper selvfølgelig og venter.  Det som verre var at ventilen på bakhjulet hadde fått litt tøff behandling, noe som førte til at luften ikke helt ville holde seg i slange og dekk.  Det ble et par pumpestopp ned gjennom Flåmsdalen, før vi endelig kom frem til Flåm ca kl. 15.30.  Her var planen å overnatte til søndag men for to så spreke herrer på tur var ikke dette lengre noe alternativ.  Rommet på Heimly pensjonat i Flåm ble avbestilt og togbillettene ble booket om til et tog tilbake til Finse samme ettermiddag kl 17.00. 

 

Etter en bedre hamburgertallerken og en kald pils bar det altså atter til fjells.  Vi ankom Finse ved 19-tiden, og begynte å sykle i retning av Haugastøl.  Planen var å komme dit før det ble mørkt ved 21-tiden, og så bruke kvelden til å kjøre hjem fremfor å sitte i Flåm og se på lokalt inventar.

 

Fra Finse ti Haugastøl er det for det meste unnabakker, og vegstandarden er bedre enn mellom Finse og Flåm.  Dette førte til høy gjennomsnittsfart med innlagt kjeft fra en lokal hytteeier.

 

Da det kun var 2,5 km igjen til Haugastøl var bakhjulet til Trond atter tomt for luft.  Det ble pumpet opp for n’te gang, men nå hadde den tidligere omtalte ventilen fått nok.  Nå slapp det ut all luft, og var ikke villig til å ta imot ny.  Det resulterte i at Kjell syklet videre til Haugastøl for å hente bilen, mens Trond trillet trøstig de siste kilometerne. 

Tidsplanen holdt, og vi satt snart i bilen på vei hjem.  Konklusjonen var at det hadde vært en flott sykkeltur, men at det finnes andre måter å legge opp turen på.  Når det ble som det ble hadde det ikke vært nødvendig å ha med seg toalettsaker og rent tøy i sekken. 

 

Til de som ikke var med: Rallarvegen blir liggende der i mange år fremover, og det er en tur som kan anbefales både som familietur og som voksentur..