Referat Høstturen 1998
18 Oktober

Høstturen ble i år i gjennomført som dags/tematur i Nordmarka, og da nærmere bestemt område Hansakollen - Mellomkollen rett nord for Maridalen. Grunnet en liten tastefeil ble turen gjennomført søndag 18.Oktober i stedet for den lørdag 17 som opprinnelige planlagt. Denne glippen viste seg i ettertid å være et lykketreff. I stedet for sludd og en sur, kald vind på lørdag, opplevde vi (etter hvert) en nydelig høstdag med strålende vær, sol og blå himmel.

Vi var 7 stykker som gjennomførte turen.

Terje S. Alf, Terje H, Bjørn og Bernt stilte fra klubben. I tillegg stilte Lars Hollænder som gjest for tredje gang, samt Tomas Di Bernardo som gjest/"historiker". Tomas var på forhånd bedt om å fordype seg i krigshistorien rundt Hansakollen.

Turen startet som planlagt fra Mobekken parkeringsplass i Maridalen ved 10 tiden. Første delmål var et tysk 2 motors bombefly av typen Dornier do17 som hadde styrtet på nordøst siden av Hansakollen. Været var på dette tidspunktet litt surt og overskyet.

Vi fulgte til å begynne med en skogsbilvei oppover lia, og nådde etter hvert en oppslagstavle hvor det hang et kart over Hansakollen(1:10,000). Kartet viste en umerket sti som startet ved tavla og gikk rett opp til flyvraket, noe som igjen gjorde livet til "navigatøren" adskillig enklere.

Selv om det hadde falt en del snø dagen før, gikk turen opp til flyvraket smertefritt. Førsteinntrykket av vraket stod nok ikke helt til forventningene. En rekke forvridde flydeler av ymse slag, lå spredt utover et relativt begrenset område.

Flyet som i uknust tilstand et hadde et vingespenn på 16m, og en lengde på 18m hadde også en lastekapasitet på 4 tonn bomber, noe som igjen kunne forklare de relativt små delene vi fant. En hurtigarbeidende flyhavarikommisjon som ble iverksatt, konkluderte raskt med at uvettig bruk av "billige piratdeler" var en sannsynlig årsak til havariet.

Dornier do17

 

Neste delmål for turen var MILORGs radiostasjon "Corona". Etter at et mislykket forsøk på å finne stedet var et faktum, startet vi alternativt et vifteformet søk. Terje S. ble dagens helt da han fant radiostasjonen, visualisert ved en minneplate over de fallene fra "Corona" ikke langt unna flyvraket.

Klokken var nå blitt 12, så vi valgte å innta lunch mens Tomas holdt et lengere foredrag om radiostasjonen "coronas" skjebne. En historie som er forbeholdt de som deltok på turen.

Den tragiske historien medførte en høytidelig stemning og kanskje litt ettertanke for oss som nå satt på stedet der 2 nordmenn til slutt ble nedkjempet av tyskerne 18.Mars 1945 .

Etter å ha fortært lunchen satte vi så kursen mot Mellomkollen via Gaupekollen.

Vel framme var det bare å nyte et flott utsiktspunktet mot kulturlandskapet i Maridalen og byen. Solen skinte og himmelen var blå. Plutselig kom det fram at Bjørn hadde bursdag og fylte 38 år. Undertegnede viste ansvar, og arrangerte straks en karamellfest.

Fra Mellomkollen fulgte vi så en snødekket sti/skogsvei ned til Liggeren, en plass som angivelig skulle være det første bebodde stedet i Nordmarka (før finnerperioden på 1600 tallet). Det røk fra skorsteinen, så vi valgte å iaktta stedet fra sikker avstand. (ca 3 sekunder). Turen fortsatte tilbake langs Øyungen, og en ny lengre rast ble gjennomført ved Øyungsdammen. Slirekniven til Terje S. ble her meldt savnet, og Tomas kunne bare konstatere at sålene på skoene var i ferd med å smuldre opp. Humøret var likevel på topp.

Fra Øyungsdammen avsluttet vi så en ren transport etappe langs vei ned til bilene.

En 15 km lang høsttur var avsluttet, og alle var enig om at det hadde vært en fin tur......

Bernt Jordbræk

[Tilbake til Hovedside]