Høstturen 2015

Høstturen 2015 var i årsplan definert som en dagstur 11 oktober til Vikerfjell, nærmere bestemt Gyrifisen (Buskeruds høyeste topp). Turansvarlig Bernt.  Da turen inkl. transport var estimert til 8-9 timer ble ett alternativt «light» forslag lansert ved innkalling.  Gaupestein i Sørmarka 3-4 timer.

Tilbakemeldinger viste at sistnevnte tur fikk flest deltakere ble det den vi fikk for.  Dette var andre gang klubben hadde Gaupestein som turmål.

Klokken 10:30 stod 4 forventningsfulle gutter fra kubben (Kjell S, Kjell Ø, Bjørn og Bernt) samt en gjest Lars-Erik klar til dyst ved Granerud skytebane. Været var ok men overskyet og temperaturen rundt 10 grader.

Turen til Gaupestein ble en rolig tur på ca 1,5 time. Sørmarka viste seg fra en flott side med sine sterke høstfarger, og topografien etter hvert litt urskogaktig. Klubben var internt enig om at naturreservatet vi møtte på etter en times gange var opprettet nettopp for å bevare denne urskogen.

Vel framme ved Gaupestein ble det fotografisamling på toppen av steinen.. og til referentens store overraskelse kom også Kjell S klyvende opp. Hva har skjedd med høydeskrekken?

Litt funfact om Gaupestein…

«Noen mener steinen skal være huset som Dovrefjellsnissen satte opp her sør etter det som må ha vært en opprivende konflikt med hans nærmeste nabo, Rondenissen. Ifølge sagnet tok han med seg både stue, uthus og bøling sørover. Andre hevder hardnakket at det var selveste Dovregubben som kom hit, budsendt for å dømme i en grensestrid mellom høvdingene i Tomter og Ski. Han satte opp hus der han mente grensen burde gå, og som vi vet foretrekker Dovregubben bolig av solid stein.Gaupestein markerer grense den dag i dag - mellom østfold og Akershus fylker, og mellom Enebakk, Ski og Hobøl kommuner. Så da kom denne kjempesteinen kanskje med isen? Det er lett å tro, men den skal visstnok ha ramlet ned fra Gaupesteinsåsen i nabolaget; kanskje er den til og med åsens forhenværende topp.»

Fra Gaupesteinen viste Kjell Ø veien og fant en trase opp til toppen av Gaupesteinåsen der vi tok oss en velfortjent lunsj i naturskjønne omgivelser.

Da dette var en kjent tur for turansvarlig ble det hverken tatt med kart eller kompass. Så når flertallet ønsket at vi tok tilbaketuren via Østfold og Gaupesteinhytta var det i seg selv en utfordring.

Turen til Gaupestein hytta gikk greit da vi kunne følge blå løype som gikk parallelt med skiløypa. Da det også var en turorienteringsdag for svært unge deltagere med base på Gaupesteinhytta var det egentlig bare å følge orienteringspostene som lå med 100m avstand. 

Fra Gaupesteinshytta var det dessverre ingen skilting til Granerund. Vi tok derfor den stien vi trodde mest på.. og satte av gårde.. I ettertid ser vi nok at denne stien gikk vesentlig mer sørvest enn vi trodde.. Men Bjørn hentet etter hvert frem GPS’en på mobilen og loste oss trygt tilbake til bilen. (Riktig nok via områder med svært mange og irriterende hjortefluer)

Turen tok totalt ca 3,5 timer..  Og alle var enig at det var en fin tur J

For styret 2015

Bernt