Referat høst tur 2011

Tid: Lørdag 15. oktober 2011

Sted: Østmarka på tvers fra Myrdammen ved Øyern til Sandbakken.

Deltagere: Bernt Kjell S, Bjørn, Terje og Kjell Ø. som tur ansvarlig (med Bernt som konsulent)

Vi møttes ved Sandbakken ca. kl.10.15 hvor vi satt igjen to biler og i Terjes bil kjørte vi samlet via Enebakk til Myrdammen hvor vi parkerte. I det nydelige været var selve tilkjøringen som et lite ”vorspiel” som gjorde at vi gledet oss enda mer til turen. Avgang ca kl.11:45 hvor vi først gikk langs Myrdammen og sti til høyre opp skråningen og sydvestover mot tangering helt nord på Nordbysjøen. Videre derfra samme retning og så vestover til nydelige Nesseter som ligger mellom Nordre og Søndre Setertjern. Her tok vi første velfortjente matpause etter relativt kronglete stier.

Etter mat og drikke bar det videre forbi Gamle Grindseter hvor vi etter en stund sa farvel til Terje som dro tilbake til bilen siden han ikke kunne følge oss hele veien – dessverre! Terje klarte seg fint alene tilbake til bilen til tross for småslossing med en sint hoggorm! Videre sydvestover mellom Bjørntjernås og Falkehøgda mot Krokvannskalven som skiller Krokvann og Tappenbergvann. Underveis klarte vi å ta litt feil av veien som medførte litt myrstepping og klyving før vi kunne runde bukta og gå nordvest mot DNT-hytta Røyrivannskoia der hvor vi hadde planlagt matpause nr.2.

Vi kom relativt raskt til en hytte hvor vi kom i prat med en helgebeboer der som var oppsynsmann i Oslomarkas Fiskeadministrasjon. Vi hadde planer om å spise der, men siden det var skygge anbefalte han at vi dro rett sydvest opp på toppen så vi fikk sol. Det synes vi var en god idé og gjorde så. Underveis i brødskivene oppdaget Bernt at vi var altfor langt øst og hadde her utsikt ned mot Nordre Kvitetjern og Tonekollen bak der igjen. Vår tabbe var at vi hadde tatt ”OFA”-hytta for Røyrivannskoia, så derfor valgte vi å gå ned til OFA-hytta og videre opp til Røyrivannskoia. Ble selvsagt ikke noe matpause der, så vi duret av gårde rett sydover via vesle Tonekollen, og over beltet mellom Tonevann og Mosjøen, over Pølseberget og til Vangen. Der tok vi 3.de og siste matpause inkludert vaffel fra Vangen.

På siste strekket mot Sandbakken valgte vi grusveien fra Vangen ned til ”Plankeveien”, tok av mot Skjellsbreia forbi Skjelbreivann til veien gikk over til blå sti, forbi Slåttebråten og over Nygårdsåsen, mellom Griseputten og Tømmerholttjernet og deretter tangering av Rokselås og ned til Sandbakken.

Oppsummering: 25 km på 6 timer i nydelig vær = fantastisk tur. Første halvdelen bar preg av litt hinderløype med umarkerte stier opp og ned, noen myrområder og gjennom fredet urskog/natur reservat som var en flott naturopplevelse i tillegg til nydelig ”blå løype” siste halvdel. Ruta anbefales!