Sommerturen 2012


Snøhetta - Juvelen på Dovrefjell "
17 – 19 Aug.

 

Snøhetta  (2286m)  

Styret har herved gleden av å invitere alle Gastrocnemiuser, samt gjester til en spennende naturopplevelse i ett fjellmassiv klubben ennå ikke har utforsket.  Årets sommertur 2012 blir ett nytt forsøk på å gjennomføre en tidligere planlagt men ikke beseiret 2000m topp, nærmere bestemt "Snøhetta på Dovrefjell

Turen klassifiseres av styret som "Middels".

 Slik beskrives turen på nettet..
Snøhetta er kronen på Norges tak. Bred og ruvende står  der og viser seg fram for ferdefolket.
Snøhetta med sine 2286 m.o.h, er det høyeste fjell i Norge, utenom toppene i Jotunheimen. Snøhetta har en rekke alpine naboer, som bl.a Svånåtindene, Larstind, Drugshø og Skredahø.
Utsikten fra Snøhetta er praktfull. Vesttoppen er den laveste av Snøhettas fire tinder, som alle er over 2200 meter.

De fleste fjelltopper på Snøhettas størrelse har blitt skånet for menneskelige inngrep, men ikke denne toppen. På Snøhetta er det både radiolinkstasjon og helikopterplattform. Framfor Dovrefjells dronning, ligger også Hjerkinn skytefelt som nå skal tilbakeføres.
Mange forbinder Dovrefjell med Snøhetta. For et par hundre år siden, ble Snøhetta regnet som landets høyeste fjell. Erik Pontoppidon mente i sin tid at Snøhettas høyde var nærmere en halv norsk mil.
Jens Esmark blir regnet som den første som besteg Snøhetta, og det var i 1798. Reinsdyrgraver som er funnet på vestsiden av toppen, viser imidlertid at reinsjegere har vært her før Esmarks tid.
Snøhetta er et populært turmål for både bygdefolk og turister. I påsken er menneskemengden i Snøhettaområdet stor.
Når en ser Snøhetta fra E-6, kan man lett ta feil av avstanden inn til fjelltoppen. Flere har gort det. En februardag i 1814 kom Prins Christian Fredrik langs kongeveien over Dovrefjell. Han ble grepet av synet av det som dengang ble betegnet som landets høyeste fjelltopp. Følget måtte stanse, og med en fører på hver side så bega han seg av sted. Men det gikk snart opp for han at veien var lengre og snøen var dypere enn han hadde trodd og motvillig måtte han snu.
I siste halvdel av 1800-tallet var det mange turister som begnte å dra innover mot Snøhetta fra fjellstuene. Hjerkinn, Kongsvold og Fokstua. Det var en lang og tung tur, selv om man tok ridehester til hjelp. Idag er det bilvei innover mot Snøheim, veien er stengt ca 2 km før Snøheim. Denne veien er nå åpen fram til 01.10.06 i 2006 og fra 01.07.2007 - 01.10.2007. Kan bli stengt i perioder, da det foregår rydding i området.
Få fjelltopper er så vakker og vill som Snøhetta !
Snøhetta er en vennlig topp å bestige. Likevel har den krevd menneskeliv. I august 1884 omkom den svenske kapteinen Hedlund. Tåke og regn gjorde at svensken og hans nevø gikk seg ut fra en av toppene. Hedlund brakk benet og ble liggende. Nevøen kom bedre fra det og forsøkte å hente hjelp, men kapteinen omkom før hjelpen nådde frem. Snøhetta har også krevd menneskeliv senere. For få år tilbake omkom en ung jente etter fall fra en av toppene.

Turen opp til toppen tar ca 4-5 timer

Plan for gjennomføring

Avreise fra Kolbotn / Oslo kl 1300. Antatt reisetid ca  6 timer. (E-6 nordover til Dombås – Dovrefjell (Snøheim). Base camp  (teltleir)  etableres før mørkets frembrudd.  På lørdag går vi over Stortoppen (2286) og Midttoppen (2278) og tilbake til base camp.

Middag fredag inntas på egnet sted mellom Lillehammer og Dombås. Mat til Lørdag og frokost søndag kjøpes inn felles underveis

På søndag river vi leiren, eventuelt myker opp beina med en kort tur før avreise sørover.

Det er ikke planlagt noen uværs alternativ

De som kan stille med bil melder fra om dette ved påmelding..

 

Påmeldingsfrist

Gi beskjed til Bernt så tidlig som mulig dersom ønsker å delta på turen
Seneste frist: søndag 12.August  

Ved påmelding gir du beskjed om du:
Antall gjester.

Kan du stille med bil?.
Kan du stille med telt?
Hvor/når du ønsker å starte på fredag?
Andre krav/ønsker for turen?

 

 

 

.  

Litt om utgifter:

Dette blir billig….

Utstyr

(Se forslag til pakkelisten)

Felles utstyr

Styret stiller med førstehjelpsutstyr, nødbivuakk, kart/kompass og fotoutstyr/fotograf  (Bjørn er herved utnevnt gitt at han skal være med).
Hvem som stiller med telt kommer vi tilbake til.

Med vennlig hilsen

 

Gastrocnemius styret -2012