Sommerturen 2000

Trollheimen To Tusen
Innkalling til fjelltur i tidsrommet 31. Aug. – 3. Sept.

 

Styret innkaller med dette til årets sommertur. Vi har i år tenkt å ta fram planene fra 1995 og besøke Trollheimen. Dette er ett nytt område for klubben og sikkert også for de fleste av medlemmene. Fordi det er relativt langt å kjøre har vi laget et opplegg som krever totalt nesten fire dager, og tre overnattinger. Nettene tilbringes på hytter. Avreise på torsdag og hjemkomst søndag kveld. Alt i henhold til godkjent årsplan.

Trollheimen ligger mellom Sør-Trøndelag og Møre & Romsdal. Det er et forrevet fjellparti med de høyeste toppene beliggende i sør mellom Innerdalen og Sunndalen. Høyeste topp er "Trolla" 1850 m o h. De sentrale delene av Trollheimen når 1600-1700 m o h. Spesielt i sørvest gjennomfurer dype, trange daler, fjellpartiet. Store deler av fjellområdet ble fredet som landskapsvernområde i 1987. Området vi skal gå i består av noe av den mest storslagne natur som Norge kan by på. Vi skal ta oss fram gjennom relativt frodige daler, forsere fjellrygger og bestige topper. Er vi heldige med været vil vi oppleve flotte dager til fjells!! Fordi vi planlegger med losji på hytter bør vi kunne klare oss med relativt lette sekker. Likevel vil styret karakterisere turen som krevende. Det er lagt opp til mange timer til fots hver dag. Selvsagt tas det forbehold med hensyn til været. Alle er velkommen!!

*_*_*_*_*_*_*

 

 

Turopplegg:

 

Torsdag. Reisedagen.

Midt på dagen forlater vi østlandet med tilstrekkelig antall biler. Ferden går mot nord, langs E6. Spiser middag i Gudbrandsdalen. Vi svinger vestover ved Oppdal og setter kursen mot Gjevilvasshytta, (710 m o h, 62 senger). Det skal være kjørbart helt frem med sommerparkering ved hytta. Overnatting her.

Fredag. Gjevilvasshytta-Trollheimshytta. (8-9 timer).

Frokost og nistesmøring. Vi følger merket rute. Jevn stigning i starten. Vi krysser noen elver før vi kommer til Kamtjørnin. Her tar vi en avstikker mot Blåhø. (1671 m o h.) Vi tar oss opp på Svarttjønn-platået. Ved det sørligste av tjernene leter vi etter Speilsalen som er en isgrotte. Denne viser seg ikke fram hvert år. Er vi heldige så er det "åpent" i år. Det skal være en trolsk og uvirkelig stemning inne i den runde salen.

Deretter går vi tilbake til Nedre Kamtjørn og fortsetter langs vann og over rygger på Mellomfjell. Vi følger nordryggen av fjellet utover. Fin utsikt mot Slettåfossen. Krysser Slettåa og ankommer Trollheimshytta, (540 m o h, 63 senger). Her er det betjent i sommersesongen. Beliggenheten skal være unik. Middag.

Lørdag. Trollheimshytta-Snota-Trollheimshytta. (8 timer).

Dette skal være en av landets fineste merkede toppturer. Vi går i lia opp til Aksla og framover Bosshøgda. I store slynger opp brattheng, innunder hamre, langs gallerier, over breen og opp ryggen fram mot toppen. (1668 m o h.) Her oppe er det et storartet skue mot Dovrefjell, Rondane og Sylene. I sørvest ser vi et mylder av tinder omkring Romsdalen og Sunndalen. Retur samme vei og ny natt på Trollheimshytta.

Søndag. Trollheimshytta-Folldalen-Hyttdalen-Vassendseter-Gjevilvasshytta. (6-7 timer).

Lang dag! Vi må opp tidlig! Ca 6 timer til Vassendsætra. Herfra tar vi båtskyss østover Gjevilvatnet til Gjevilvasshytta. Er vi riktig heldige nå så er ikke billene snødd inne og det er på tide å pelle seg hjemover mot syd igjen.

 

Merknader:

 

1: Bernt; Jeg har bevisst ikke sett på ditt turopplegg fra 1995 som sikkert var bedre enn dette… Jeg er åpen for motforestillinger og bedre forslag fra alle.

2: I dette forlaget har jeg valgt topptur på Snota. Kanskje vi heller bør ta Trollhetta som er enda mer luftig men også mer krevende? I så tilfelle beveger vi oss østover mot Jøldalshytta, (740 m o h, 63 senger) fra Trollheimshytta. Jeg tror kanskje det blir en vel tung marsj med oppakning.

3: Det nevnes ingen ting i det jeg har lest om behov for tau over breen på vei til Snota. Kanskje er det likevel en ide å ta med et tynt et? (Hva sier Kolbjørn/Trond/Alf?).

4: Spesielt siste dag, søndag, blir en lang dag siden vi også skal kjøre hjemover på slutten. Kanskje et annet alternativ kan gjøres?

5: Jeg har valgt å følge merkede ruter. Første gang i et nytt område tror jeg det er like greit. Ofte følger rutene de flotteste partiene. Ellers blir en slik tur ofte valgets kval; Her er så mye å oppleve at tre dager uansett blir alt for lite.

6: I skrivende stund har jeg ikke fått endelig bekreftet at båtskyssen over Gjevilvatnet fungerer. Det er jo greit å vite… Slik jeg har forstått det går båten fra Vassenden kl 15:30. Ved stor pågang settes det opp ekstraturer.

7: Det finnes flere ubetjente hytter i Trollheimen. Vi bør ta med oss nøkkel til DNT-lås.

8: Det blir lange og ganske tunge dager til fjells. Likevel er denne turen mer enn overkommelig for "alminnelige folk".

9: De av oss som ikke er medlem av DNT bør kanskje vurdere å bli det? (Rabatterte hytteopphold... m.m.).

10: Klubben besitter to kart over området i skala 1:50 000. (Hvem har disse?..) Må medbringes!! (Eller ta kontakt med Styret!).

11. Jeg har ikke undersøkt prisen for såkalt grupperabatt med NSB t/r Oppdal. (+evt. maxitaxi opp og ned til Gjevilvasshytta). Det kunne kanskje være noe å tenke på? (SAS har dårlig rutetilbud inn i fjellheimen…).

12: Grunnet det som sikkert skyldes manglende intelligens har jeg ikke sett meg i stand til å vedlegge et kartutsnitt ad elektronisk vei… (Ikke slå en mann som ligger nede…!!).

13. Det er viktig for avviklingen at alle, enten de blir med eller ikke, gir beskjed i god tid. Transportbehovet, evt. togbiletter, og sengereservasjon krever at fristen for tilbakemelding settes til senest 15. August.

14: Detaljer vedrørende eksakt avreisetidspunkt kommer senere. Se fram til en opplevelsesrik tur i noe av Norges fineste natur!!

 

 

For Styret 2000: Terje Strømsnes. (sign).